Wiza do Iranu – jak ją zdobyć?

Wokół wizy do Iranu narosło wiele nieprawdziwych mitów. Trudno ją zdobyć, ambasada Iranu często odrzuca wnioski, samotnie podróżujące kobiety mogą o niej zapomnieć. A jak jest na prawdę?

W Iranie byłam trzy razy i za każdym razem składałam wniosek o wizę. Tylko raz przez agencję – potem już samodzielnie. Dlatego pokażę, że nie jest to wcale takie trudne, tym bardziej, że do wyboru mamy kilka możliwości.

Wiza do Iranu na lotnisku w Teheranie lub Shiraz

Wiza lotniskowa jest wydawana na maksymalnie 15 dni i kosztuje 50 EUR. Można ją przedłużyć w ambasadzie lub konsulacie. Jeśli Twój wniosek wizowy został wcześniej odrzucony przez ambasadę lub konsulat NIE MOŻESZ ubiegać się o wizę lotniskową!  Paszporty osób starających się o wizę muszą być ważne co najmniej przez 6 kolejnych miesięcy. Wymagane jest również wykupienie ubezpieczenia turystycznego na międzynarodowych lotnisku w Iranie.

Wiza do Iranu

Wiza turystyczna

Koszt wizy turystycznej to 50 EUR, wydawana jest na ogół na okres do 30 dni.  Jest to wiza jednokrotnego wjazdu. Czas oczekiwania na wydanie wizy to 7-8 dni roboczych, a do momentu odbioru to nawet 3-4 tygodnie. Tyle trwają formalności.

Aby uzyskać na 100% wizę do Iranu należy postarać się o specjalny kod. Jest to numer pozwolenia na wydanie wizy uzyskany w Ministerstwie Spraw Zagranicznych Iranu. Pozwolenie takie można uzyskać korzystając z pośrednictwa polskich i irańskich agencji turystycznych.

Jak zdobyć kod wizowy?

Są dwie możliwości. Pierwsza, której nie polecam, to staranie się o kod bezpośrednio przez stronę Ministerstwa Spraw Zagranicznych Iranu. W praktyce wygląda to tak, że strona nie działa, albo działa tylko po persku. Dlatego ja za pierwszym razem skorzystałam z pomocy jednej z warszawskich agencji turystycznych.

Druga możliwość – key2persia. Jest to perska agencja turystyczna, która pośredniczy w zdobyciu kodu. W specjalnym formularzu na stronie wpisujemy prawdę, zaznaczamy, że wizę chcemy odebrać np. w ambasadzie w Warszawie, płacimy 30 euro i czekamy ok. 10 dni.

Po tym czasie dzwonimy do ambasady lub konsulatu, który zaznaczyliśmy w formularzu i już wiemy, czy kod jest czy go nie ma. Jak jest to stawiamy się tam z paszportem, 2 fotografiami, dowodem wniesienia opłaty za wizę i komputerowo wypełnionym wnioskiem wizowym oraz dowodem wykupienia ubezpieczenia.

Ważne informacje:

  • Warto wiedzieć, że osoby starające się o wizę turystyczną, które we wniosku w punkcie zawód wpiszą: fotoograf, dziennikarz – o wizie do Iranu mogą zapomnieć. Mogą natomiast starać się o wizę dla prasy.
  • Osoby z pieczątką Izraela w paszporcie raczej nie dostaną wizy
  • Kobiety starające się o wizę, na terenie ambasady powinny mieć zakrytą głowę.
  • Konsul może zaprosić nas na rozmowę – dotyczy to zwłaszcza samotnie podróżujących kobiet.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zapisz sie na nasz Newsletter !

Zarejestruj się, a dostaniesz najnowsze wpisy prosto na maila

Persepolis.love

share with your friends ...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someoneShare on TumblrPrint this page
Oznaczone , , , , ,
  • Aga

    Ale się cieszę, że tu trafiłam! Planuję polecieć do Iranu pod koniec września na max 8 dni z Berlina do Teheranu. Bałam sie, że będzie problem z wizą, a tu widzę, że na lotnisku mogę dostać 🙂 Oby się udało. Wrócę poczytać więcej!

    • korab100

      jestem nauczycielem akademickim, profesorem zwyczajnym – czy mogę spotkać się z odmową wizy?

      • Aga

        Nie, jeśli nie byłeś wcześniej w Stanach albo Izraelu :). Choć i tak nie do końca jest problemem.

Facebook